Reménység – Pasztorálpszichológiai Lelkigondozó Szolgálat

Mi is az a pasztorálpszichológia?

A pasztorálpszichológia legegyszerűbben úgy magyarázható, ha a szót alkotóelemeire bontjuk. Pasztorális, hiszen e szakma művelői teológiai tanulmányokat folytattak, amely mellé pszichológiai tárgyak is társultak. A pasztorálpszichológia egy bibliai alapokon nyugvó, keresztény, az Istennel, önmagunkkal és emberekkel való egészséges kapcsolat megőrzésére, építésére vagy újjáépítésére irányuló szolgálat.

A pasztorálpszichológiai szolgálat középpontjában a lelkigondozott áll, akinek a lelkigondozó a pszichológia eszközeivel, mentálhigiénés módszerekkel segít hitéleti fejlődésében, megkeresve elakadásait, és azok megoldásával együttes munkával halad vele a lelki gyógyulás felé. Holisztikus hozzáállása miatt ez a tudományág nem csak az embert, mint biológiai, lelki lényt szemléli, hanem a szellemi, spirituális egészséget is fontosnak tartja. 

A pasztorálpszichológiával foglalkozó lelkigondozó munkáját hitéleti oktatás előzi meg, melyet ehhez kapcsolódó pszichológiai képzés egészít ki. Legfőképpen ebben tér el a mentálhigiénés és az általános pszichológusi szakma művelőitől.

Kik vagyunk?

A pasztorálpszichológiával foglalkozó lelkigondozó munkáját hitéleti oktatás előzi meg, melyet ehhez kapcsolódó pszichológiai képzés egészít ki. Legfőképpen ebben tér el a mentálhigiénés és az általános pszichológusi szakma művelőitől.

Mi az elhívásunk?

A mindennapokban már megpihenni is nagyon nehéz, a számtalan stresszhatás közepette kinegedni, feltöltődni szinte lehetetlen, ráadásul a végtelen és töménytelen információ társadalmunk keresztény embereit többszörösen is megpróbálja. Szeretnénk egyfajta béke-szigete lenni azon híveknek, akik érzik, életük kezd kisiklani a megfelelő mederből, akik a mindennapokban félelmekkel küzdenek, elakadásokat élnek meg. A számtalan csalódás, kiégettség a hívő keresztény élet velejárója is, de mi van, ha már évek óta csak árnyéka önmagának valaki? Mi van akkor, ha Istent már nem a szerető Atyának, hanem az állandóan újabb és újabb nehézségeket támasztó távoli Istennek látja? 

Ezek a kérdések felvetik a belső szorongások legáltalánosabb kérdéseit: Ki az Isten? Mit akar, mit vár el tőlem? Milyen életet kell élnem ahhoz, hogy Istennek vagy embernek megfeleljek? Egyáltalán meg kell-e felelnem az embereknek? És ebben végső soron hol vagyok én? Célunk, hogy ezeken a kérdéseken túl megerősítsük, kialakítsuk hívő társaink helyes Isten-, ember- és önképét, mert csak így élhetünk ebben, a naponta hatalmas erővel ránk nehezedő, kihívásokkal teli világban. 

Az egyénen túl azonban fontosnak tartjuk a közösséget is, amely gyülekezeti életünk alapja. Szeretnénk, ha a gyülekezetek padsoraiban, székeiben egészséges pszichével rendelkező emberek ülnének, kapcsolódnának be a szolgálatokba, házasodnának össze, hiszen így a személyes misszió és példa is sokkal jelentősebb hatással lehet az emberekre, a próbák és nehézségek edzése, a Szentlélek erejének tükrözése minta lehet a követésre. 

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten megenged minden hívő ember életében kríziseket, amelyeket mindannyian másképp dolgozunk fel. Így a gyász, a sebek, a házassági krízisek, a gyermek(ek) érkezése a családba, a munkahelyi stressz, vagy épp gyermekkori traumák, a válás, mind-mind sokszor taszítják az embert a legmélyebb völgyekbe, ahonnan a kétségbeesés érzése nem engedi őt szabadon. Szeretnénk az ilyen helyzetekben testvéreink mellé szegődni az úton, hogy megláttassuk velük Isten üzenetét és míg a megerősödés, helyreállás el nem indul, társuk lehessünk. 

Hogyan tudunk segíteni?

Szeretnénk, ha mélyen magadba néznél, és ha szükségét érzed, akkor félre téve az előítéleteket, elvárásokat, félelmeket, felvállalnád, hogy segítségre van szükséged! Teljes diszkréciót biztosítunk beszélgetéseink során, amelyek 50 perces ülések sorozatából állnak. Az első találkozás során közösen átbeszéljük, hogy miért is kerestél fel bennünket, mit vársz az ülésektől. Ennek megfelelően igyekszünk majd számodra alkalmakat biztosítani egy szakemberrel való találkozásra, akivel 3-8 alkalommal lesz lehetőséged beszélgetni. Ezután áttekintjük, hogy hol tart a lelki gyógyulásod és ennek fényében döntünk a folytatásról vagy az egyéni foglalkozások befejezéséről. 

Szakembereink a beszélgetések során bibliai alapokat követnek, teológiai képzettségük azonban nem ítélkezést jelent, hanem Krisztus felhívása alapján szeretettel, kegyelemmel és a legnagyobb figyelemmel illetik embertársaikat. Nem evangélizálás a feladatunk, hanem az a misszió, amely által ép lélekkel, pszichével élhetik a hívek mindennapjaikat. 

Egyéni, páros és csoportos beszélgetésekre várjuk az egyedülállókat, házasokat, családokat, de akár barátokat is, önismereti lehetőségeket is szeretnénk biztosítani néhány fős üléseken. Nem kell, hogy egyedül küzdjél, szeretnénk segíteni feldolgozni mindazt, amely korábban vagy mostanában ért és hatalmas súlyként nehezedik rád hitéletedben vagy magánéletedben!

Hogyan találhatsz meg minket? 

Ha van Facebook profilod, akkor keress minket a Reménység – Pasztorálpszichológiai Lelkigondozói Szolgálat néven (facebook.com/remenysegszolgalat), de leveleddel is megkereshetsz ugyanezen oldalon (m.me/remenysegszolgalat) vagy írhatsz nekünk az remenyseg@golgota.hu címre is. Helyileg Budapesten, a XI. kerületben egy jól megközelíthető csomópont közelében találhatsz meg minket, ahol egy kellemesen berendezett irodában beszélgethetünk.

Munkatársaink 

Horváth-Kávai Árpád
Csoportvezető, lelkipásztor

Molnár-Vizi Csenge
Pasztorális tanácsadó, a csoport adminisztrátora

Bihari-Apáthy Judit
Szakreferens lelkigondozó

Varga Zoltán
Pasztorális tanácsadó

 

 


ISTENTISZTELETEK

vasárnap: 10.00, 12.00

szerda: 18.00

ELÉRHETŐSÉG

1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
+36-1-3-222-499
budapest [@] golgota.hu

IRODA NYITVA TARTÁS

H–Cs: 10.00–17.00
V: 08.00–14.00